torsdag 10. mai 2012

Neslesuppe

Det er herlig å kunne lage billig, sunn, næringsrik - OG GOD - mat - med "UGRESS", som de fleste irriterer seg over :) En liten "historie" fra eldstemann var liten: Som den miljøinteresserte byfrøkna jeg var da jeg flyttet ut på landet - og ble mor i løpet av det første året, skulle jeg helst lage maten til min lille sønn fra bunnen. Mamma hadde lenge brukt litt nesle og annet ugress i maten - noe vi IKKE satt særlig pris på hjemme... men - da jeg ble mor selv, ble jeg straks mer interessert :) Rart med det i grunnen... Jeg har også en nabo som er opptatt av slikt, så jeg "sugde" til meg lærdom fra henne. Lærte å bruke både nesle og meldestokk av henne. Av mamma hadde jeg jo lært å bruke nesle - og skvallerkål. Dessuten noen blomster til te. Til bryllupet fikk jeg ei flott urtebok av klassevenninnene mine. I hvert fall - da eldstemann var liten (lenge siden nå - er konfirmant i år), fikk han hjemmelaget havregrøt og neslesuppe. Jeg synes det er veldig morsomt å si at han vokste opp på NESLEsuppe - mens andre barn vokste opp på NESTLEgrøt :) Dette synes vi er så artig at vi faktisk skal servere neslesuppe i konfirmasjonen neste søndag :)

Her kommer oppskriften på NESLESUPPE (den står også på siden: mat og tradisjoner).


neslesuppe

3-4 ss smør
1-2 gul løk
(3-4 fedd hvit løk)
2 buljong-terninger (valgfri smak)
Litt salt og pepper
2-3 ss forvellet brennesle
6 dl melk
1 l vann
2 dl fløte

Forbehandling av nesle:
Plukk nesletopper.
Kok opp godt med vann.
Legg neslen i det kokende vannet i ca 1 min.
La neslen renne av seg litt før en putter den i en blender.
Ha litt vann i blenderen og kjør.
Du kan lage mye på en gang og fryse i porsjoner.

Klipp toppene - sjekk at det ikke er jord eller annet på bladene...
Nesleåkeren er MEGET enkel å vedlikeholde... bare å klippe den innimellom, så stilkene ikke blir så tykke...


Neslen forvelles i kokende vann i ca 1 minutt - og renner litt av seg.


Forvellet nesle i blender...








Suppen:
Smelt smøret. Hakk løken i små biter – evt. kjør i blender. La løken koke i smøret – uten å bli brun. Ha i buljong, salt, pepper og nesle.
Rør inn melet. Spe med melk.
Ha i vann og fløte.
Kok opp.
Suppa er klar for servering J


Suppen får en lekker grønnfarge... nesle er like sunt som spinat - og billigere  - så - da kan en jo bare vente å bli like sterk som Skipper'n :)


LYKKE TIL :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar